Amarantuski z kokosem

4.99 (163 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ciasteczka są pyszne i delikatnie chrupiące. Idealnie nadają się na zdrową przekąskę, która posiada wartościowe składniki odżywcze. Możecie do nich dodać swoje ulubione bakalie, czy dosłodzić według własnego smaku.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 15 sztuk)
    2 szklanki amarantusa ekspandowanego (poppingu; użyłam z miodem)
    2 łyżki syropu z agawy (ew. miodu)
    1 jajko (ew. banan)
    Dodatkowo:
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.99 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Amarantuski z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko dokładnie roztrzepać lub rozmieszać za pomocą miksera.
    (Używając banana - należy go uprzednio rozdrobnić na jednolitą "papkę".)
    Dodać jajko, amarantus, wiórki kokosowe i syrop z agawy.
    Całość dokładnie połączyć (najlepiej dłonią).
    Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
    Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    (Ja ciasto delikatnie rozwałkowałam i wykrawałam z niego okrągłe ciasteczka.)
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach.
    (Amarantuski powinny być delikatnie zarumienione.)
    Ciastka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Kokos

Notka redakcyjna

Amarantus to produkt, który sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Warto dodać je do swojego jadłospisu.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować