Bardzo smaczne, chrupiące kule drożdżowe w przepysznym syropie różanym z malwą.
Dzieci uwielbiają ,starsi uwielbiają, liczę że i Wy zakochacie się w tych chrustowych ciastkach.
35 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto
mąka pszenna 350 g
drożdże suszone instant 3,5 g
letnie mleko ok. 160-170 ml
olej 20 ml
drobny cukier 1 łyżeczka
sól ok. 1/2 łyżeczki
1 jajko
Syrop
cukier 100 g
woda 50 g
1 suszony kwiat malwy
woda różana 1-1,5 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
Karnawałowe kule jak chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.
Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, cukier, zalać mlekiem, dodać żółtko, białko odłożyć do kubeczka.
Wlać olej, wszystko dobrze wymieszać i zagnieść.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Przed wyrabianiem ciastek zrobić syrop.
Syrop.
Wszystkie składniki podgrzewać na średnim ogniu ok. 5 minut.
Wypoczęte ciasto podzielić na dwie części.
Każdą rozwałkować na grubość max 0,5 cm.
Wykrawać 4-5 cm kółka.
5 kółek nałożyć na siebie, pierwsze smarując białkiem.
Potem po środku wzdłuż smarowania, docisnąć patyczkiem.
Gotowe ciasteczka przykryć ściereczką, a najlepiej od razu smażyć.
Bezpośrednio przed smażeniem, ponownie lekko dociskamy ciastka z jednej i drugiej strony.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do przyrumienienia.
Potem moczymy w syropie i odkładamy na kratkę.
Komentarze