Ciastka karnawałowe z witrażem

5 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Cudownie kruche ciasteczka z kolorowym landrynkowym witrażem.
Idealne do chrupania nie tylko w czasie karnawałowej zabawy.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 250 g
    1 jajko
    śmietana 18 % 1-2 łyżeczki
    zimne masło 125 g
    cukier puder 55 g
    kolorowe landrynki
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka karnawałowe z witrażem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładką masą.
    Ciasto przekładamy na folię, owijamy i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
    Potem połowę ciasta wałkujemy na grubość ok 0,4 cm.
    Najlepiej robić to pomiędzy folią przezroczystą.
    Potem ułożyć ciasto na papierze do pieczenia, zdjąć folię i rozwałkować ew. zgrubienia.
    Wycinać foremką 6,5 cm większe kwiaty, w środku nich foremką 2,5 cm, mniejsze kwiaty.
    Ciastka możemy wycinać blisko siebie i systematycznie zdejmować resztki ciasta, z których rozwałkujemy pozostałe ciastka.
    Jak uzupełnimy ciastkami cały papier, wsuwamy pod papier blaszkę i mamy ciastka na blaszce.
    Ciasto podczas przenoszenia mogłoby stracić kształt.
    Tak samo robimy z pozostałym ciastem.
    Pieczemy ciastka w 180 C ok. 7 minut.
    Potem wyjmujemy blachę, zmniejszamy temperaturę do 170 C.
    Sprawnie w otwory ciastek wkładamy kawałki landrynek i szybko wstawiamy do piekarnika.
    Pieczemy jeszcze ok. 5 minut do rozpuszczenia się landrynek.
    Ciasteczka ładnie odchodzą od papieru.
    RADA.
    Do środka najlepiej włożyć ok. 1/2 lub 3/4 landrynki.
    Wtedy "szkiełko" będzie cienkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować