Ciastka karnawałowe z witrażem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładką masą.
Ciasto przekładamy na folię, owijamy i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Potem połowę ciasta wałkujemy na grubość ok 0,4 cm.
Najlepiej robić to pomiędzy folią przezroczystą.
Potem ułożyć ciasto na papierze do pieczenia, zdjąć folię i rozwałkować ew. zgrubienia.
Wycinać foremką 6,5 cm większe kwiaty, w środku nich foremką 2,5 cm, mniejsze kwiaty.
Ciastka możemy wycinać blisko siebie i systematycznie zdejmować resztki ciasta, z których rozwałkujemy pozostałe ciastka.
Jak uzupełnimy ciastkami cały papier, wsuwamy pod papier blaszkę i mamy ciastka na blaszce.
Ciasto podczas przenoszenia mogłoby stracić kształt.
Tak samo robimy z pozostałym ciastem.
Pieczemy ciastka w 180 C ok. 7 minut.
Potem wyjmujemy blachę, zmniejszamy temperaturę do 170 C.
Sprawnie w otwory ciastek wkładamy kawałki landrynek i szybko wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy jeszcze ok. 5 minut do rozpuszczenia się landrynek.
Ciasteczka ładnie odchodzą od papieru.
RADA.
Do środka najlepiej włożyć ok. 1/2 lub 3/4 landrynki.
Wtedy "szkiełko" będzie cienkie.
Komentarze