Faworki (chrust)

4.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dzięki dodatkowi masła są one niezwykle kruche i delikatne. Gorące wręcz kruszyły się w palcach. Trzeba się z nimi obchodzić bardzo delikatnie ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    2,5 szkl mąki pszennej

    5 żółtek

    1/3 szkl gęstej śmietany 18%

    2 łyżki zimnego masła

    4 łyżki spirytusu lub octu


    olej do smażenia

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Faworki (chrust) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Ciasto złożyć na pół i chwilę uderzać wałkiem. Czynność powtórzyć kilka razy. Dzięki temu faworki będą kruchutkie. Zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Podzielić na mniejsze części i cieniutko rozwałkować. Z ciasta wyciąć prostokąty 8cm x 2cm. Na środku zrobić nacięcie i przez nie przewinąć jeden koniec faworka.

    Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować