Faworki (chrust)

  • wyświetlono: 472 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dzięki dodatkowi masła są one niezwykle kruche i delikatne. Gorące wręcz kruszyły się w palcach. Trzeba się z nimi obchodzić bardzo delikatnie ;)

IMG_3480
  • 50 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto:

2,5 szkl mąki pszennej

5 żółtek

1/3 szkl gęstej śmietany 18%

2 łyżki zimnego masła

4 łyżki spirytusu lub octu


olej do smażenia

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki (chrust)

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Ciasto złożyć na pół i chwilę uderzać wałkiem. Czynność powtórzyć kilka razy. Dzięki temu faworki będą kruchutkie. Zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Podzielić na mniejsze części i cieniutko rozwałkować. Z ciasta wyciąć prostokąty 8cm x 2cm. Na środku zrobić nacięcie i przez nie przewinąć jeden koniec faworka.

    Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekchrustFaworki

Komentarze

Podobne przepisy

chrust

Dodane przez: JulkaTomeczek

Chrust lany

Lany chrust to super alternatywa...

Faworki

Dodane przez: katarzyna wójcicka

Faworki

Bardzo delikatne, rozpływają się...

chrusty

Dodane przez: Konto nieaktywne

Faworki

Tradycyjne faworki czyli "chrust"....

FAWORKI

Dodane przez: Babcia Tereska

FAWORKI

Ciastka karnawałowe, smażone. Są...

Faworki drożdżowe

Dodane przez: ZuzaNS

Drożdżowe faworki

Faworki drożdżowe z mocnym cytrusowym...

Pyszne faworki

Dodane przez: Ania321

Faworki

Faworki posypane cukrem pudrem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE