Karnawałowe kule jak chrust

5 (4 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne, chrupiące kule drożdżowe w przepysznym syropie różanym z malwą.
Dzieci uwielbiają ,starsi uwielbiają, liczę że i Wy zakochacie się w tych chrustowych ciastkach.

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    mąka pszenna 350 g
    drożdże suszone instant 3,5 g
    letnie mleko ok. 160-170 ml
    olej 20 ml
    drobny cukier 1 łyżeczka
    sól ok. 1/2 łyżeczki
    1 jajko
    Syrop
    cukier 100 g
    woda 50 g
    1 suszony kwiat malwy
    woda różana 1-1,5 łyżki
    sok z cytryny 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki domowe

Karnawałowe kule jak chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.

    Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, cukier, zalać mlekiem, dodać żółtko, białko odłożyć do kubeczka.
    Wlać olej, wszystko dobrze wymieszać i zagnieść.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
    Przed wyrabianiem ciastek zrobić syrop.
    Syrop.
    Wszystkie składniki podgrzewać na średnim ogniu ok. 5 minut.

    Wypoczęte ciasto podzielić na dwie części.
    Każdą rozwałkować na grubość max 0,5 cm.
    Wykrawać 4-5 cm kółka.
    5 kółek nałożyć na siebie, pierwsze smarując białkiem.
    Potem po środku wzdłuż smarowania, docisnąć patyczkiem.
    Gotowe ciasteczka przykryć ściereczką, a najlepiej od razu smażyć.
    Bezpośrednio przed smażeniem, ponownie lekko dociskamy ciastka z jednej i drugiej strony.
    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do przyrumienienia.
    Potem moczymy w syropie i odkładamy na kratkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować