Karnawałowe faworki (chrust)

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Leciutkie, niczym piórko, pełne bąbelków, oprószone cukrem pudrem i bardzo kruche. Nie bez powodu przecież faworki zwane są też chrustami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400g mąki tortowej
    5 żółtek
    4 łyżki śmietany
    2 łyżki spirytusu (lub 3 łyżki rumu, koniaku)
    20g masła
    szczypta soli

    dodatkowo:
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Karnawałowe faworki (chrust) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając trochę śmietany. Ciasto powinno być miękkie, gładkie, elastyczne. Przykryć go ściereczką i odstawić na pół godziny by odpoczęło.
    Ciasto położyć na stolnicy i bić wałkiem min. 15 minut. Chodzi o to, żeby wtłoczyć w niego jak najwięcej powietrza.
    Po wybijaniu ciasto rozwałkować bardzo cienko, pokroić w paski o szerokości ok 3cm i długości ok 12-15cm, każdy naciąć wzdłuż po środku, jeden koniec przewinąć przez nacięcie - tak, żeby powstał faworek.
    W rondlu rozgrzać olej, na gorący wrzucać po kilka faworków, smażyć na złoto z obu stron, osączyć na papierowym ręczniku. Faworki układać na paterach, posypując cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować