KARNAWAŁOWE MUSZELKI

4.5 (155 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne, chrupiące „muszelki” z ciasta faworkowego.

Niesamowicie chrupiące, delikatne, lekkie!

Wspaniale smakują z cukrem pudrem albo np. moczone w gorącej czekoladzie.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mąka pszenna – 450 g
    * sól – 1 szczypta
    * żółtko – 5 szt
    * śmietana gęsta, kwaśna – 3/4 szkl
    * ocet – 1 łyżka
    * olej lub smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Karnawałowe muszelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy żółtka, śmietanę i ocet, siekamy nożem.

    Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię , odstawiamy na 30 minut ( temp.pokojowa ).

    Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, składamy prostokąt, uderzamy wałkiem, ponownie składamy, uderzamy ( tak ok. 10 razy ) – dzięki temu wtłoczymy do ciasta powietrze.

    Ponownie zagniatamy, zawijamy w folię i tym razem odstawiamy do lodówki na 20 minut.

    Schłodzone rozwałkowujemy bardzo cienko i wycinamy ok. 8-10 cm, cieniutkie kółka.

    Jedno za drugim wrzucamy na gorący tłuszcz skręcając w rękach ozdobną spiralkę.

    Smażymy na złoto.

    Podajemy z cukrem pudrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować