Grillowane francuskie paluchy z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciasto francuskie z boczkiem w ruloniki zwijamy, na grillu układamy, kilkanaście minut grillujemy i już przekąskę jemy. Bo grillowanie nie ma ograniczenia, nawet co do pieczenia. Jeśli w piekarniku paluchu przygotujecie, to z pewnością też, ze smakiem je zjecie.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g ( ok. 10 plasterków bardzo cienkich)boczku surowego wędzonego,
    1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 275 g,
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
    ser parmezan do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Potrawy na grilla

Grillowane francuskie paluchy z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillowane francuskie paluchy z boczkiem 1. Ciasto rozwijamy, układamy na nim po szerokości, plastry boczku. Całość posypujemy dużą ilością pieprzu.

    Co drugi plaster boczku, nacinamy ciasto po szerokości. Następnie zaczynając od dłuższego boku, zwijamy ciasto w rulonik, tak aby boczek znajdował się w środku. Każdy rulonik przecinamy na połowę, dzięki temu otrzymamy 10 „rurek”.
  • Grillowane francuskie paluchy z boczkiem 2. Grill rozgrzewamy do 180°C, na górnym ruszcie układamy ciasto, łączeniem do dołu i zamykamy pokrywę. Pieczemy ok. 15 min.

    Na pod koniec grillowania, ciasto odwracamy i posypujemy startym serem.

Porady

Rada: żeby ciasto za szybko się nie spiekło, dolny ruszt można wyłożyć folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować