Grillowane bagietki z pastą oliwkową z kaparami i camembert

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pastę z zielonych oliwek, kaparów, zielonej pietruszki, oleju rzepakowego i sera camembert przygotowujemy, do której prażony słonecznik dodajemy. Bagietkę z jednej strony olejem skrapiamy, na drugiej zaś pastę nakładamy. Pod przykrywą grillujemy, a na wierzch świeżą rukolę dodajemy. Smaczne, chrupiące jako przekąska podane lub do mięsa, kiełbasek, jako dodatek dodane. Można też je w piekarniku przygotować i smakiem się rozkoszować.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g zielonych oliwek bez pestek,
    2 łyżeczki kaparów,
    pieprz czarny mielony do smaku,
    1 łyżka posiekanej naci pietruszki,
    3 łyżki słonecznika,
    2 łyżki oleju rzepakowego,
    100 g sera camembert,
    bagietka,
    ponadto:

    olej do posmarowania bagietki,
    świeża rukola.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Grillowane bagietki z pastą oliwkową z kaparami i camembert - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pasta oliwkowa: za pomocą blendera miksujemy, oliwki z kaparami, nacią pietruszki, dolewamy oleju i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser camembert, miksujemy i doprawiamy pieprzem do smaku.

    Na suchej patelni prażymy słonecznik, delikatnie rozdrabniamy za pomocą blendera lub kroimy, dodajemy do przygotowanej pasty.

    Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie smarujemy z jednej str. olejem, a na drugiej nakładamy przygotowaną pastę. Tak przygotowane kromeczki grillujemy pod pokrywą.

    Bagietki podajemy z świeżą rukolą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Zielone oliwki Camembert

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować