Grillowane szparagi z boczkiem

4.51 (172 ocen)

  • 20 min

Szparagi to idealne rozwiązanie na urozmaicenie rodzinnego grilla. Jak przekonać do nich mięsożerne łakomczuchy domowe? – wystarczy owinąć je boczkiem :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1. Pęczek zielonych szparagów
    2. Plasterki boczku wędzonego (najlepiej jeden plasterek boczku na jednego szparaga)
    3. Ewentualnie pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Grillowane szparagi z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    1. Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki (chwytamy w dwie ręce i staramy się przełamać końcówkę, odłamaną część wyrzucamy)
    2. Tak przygotowane szparagi gotujemy około 5 min.
    3. Zagotowane odsączmy i odkładamy na chwilę do wystygnięcia.
    4. Szparagi zawijamy pojedynczo w plasterki boczku – w tym punkcie na pewno pomóc będą chcieli panowie, lecz nie nabierzcie się na ich dobre serce - oni po prostu chcą zjeść cały boczek :D
    5. Układamy przygotowane szparagi na grillu lub patelni grillowej i czekamy do momentu zrumienienia się boczku z każdej strony.

Porady

Kilka propozycji na użycie szparagów: 1. Tarty warzywne ze szparagami. 2. Sycące danie obiadowe np. w połączeniu z makaronem lub rybą. 3. Przekąska np. połączenie szparagów z serem kozim lub parmezanem. 4. W połączeniu z sosami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Grillowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować