Paluchy francuskie z parmezanem

4.5 (154 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna , szybka i efektowna przekąska do piwa i nie tylko.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • op. ciasta francuskiego
    jajko
    100 g parmezanu
    papryka słodka
    sól grubo zmielona
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekąski Paluszki

Paluchy francuskie z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować rozbełtanym jajkiem. Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach posypać równomiernie ciasto. Oprószyć lekko papryką. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o grubości ok 1,5 cm, skręcić.
    Paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać solą (nie za dużo gdyż parmezan jest już słony).
    Piec ok 15-20 minut w 200 stopniach.

Porady

Paluszki można dodatkowo posypać makiem, kminkiem lub czarnuszką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Parmezan Bułka pszenna typu paluch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować