Paluchy francuskie z parmezanem

  • wyświetlono: 1850 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszna , szybka i efektowna przekąska do piwa i nie tylko.

IMG_3480
  • 22 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

op. ciasta francuskiego
jajko
100 g parmezanu
papryka słodka
sól grubo zmielona

Sposób przygotowania przepisu:

Paluchy francuskie z parmezanem

  • 1. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować rozbełtanym jajkiem. Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach posypać równomiernie ciasto. Oprószyć lekko papryką. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o grubości ok 1,5 cm, skręcić.
    Paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać solą (nie za dużo gdyż parmezan jest już słony).
    Piec ok 15-20 minut w 200 stopniach.

Porady

Paluszki można dodatkowo posypać makiem, kminkiem lub czarnuszką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto francuskieprzekąskiparmezanimprezapaluszkipaluchypiknikdo piwa

Komentarze

Podobne przepisy

chipsy

Dodane przez: JulkaTomeczek

Chipsy z tortilli z czosnkiem i parmezanem

Chrupiące chipsy z czosnkiem i...

Paluchy z soi

Dodane przez: Monika Och

Paluchy z soi

Przepis znalazłam w starym zeszycie...

Paluchy pizzowe z pesto lub z salami i mozarellą

Dodane przez: AnkaFiranka

Paluchy pizzowe z pesto lub z salami i mozarellą

Jeśli szukacie pomysłu na szybką...

Faszerowane jajka z chipsami z parmezanu

Dodane przez: dorota w

Faszerowane jajka z chipsami z parmezanu

Jajka faszerowane prostym nadzieniem...

Półfrancuskie paluchy z serem żółtym i ketchupem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Półfrancuskie paluchy z serem żółtym i ketchupem

Od czasu do czasu lubię przygotować...

paluchy pizzowe

Dodane przez: Nina80

paluchy pizzowe

paluchy pizzowe, super na imprezę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE