Domowy pasztet drobiowy

0 (0 ocen)

Idealny na każdą okazję, pyszny, lekko wilgotny i aromatyczny!

Składniki:

  • 1 kg wątróbek drobiowych
    80 dag piersi z kurczaka
    2 bułki
    1,5 litra bulionu
    2 jajka
    kilka plastrów surowego boczku
    łyżeczka gałki muszkatołowej
    2 łyżeczki majeranku
    szczypta imbiru
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Domowy pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki obrać z błon, pokroić i usmażyć na patelni, natomiast piersi z kurczaka ugotować w rosole. Mięso pokroić w kawałki i dwukrotnie zmielić.
    Bułki namoczyć w rosole, dodać do mięsa (nie odsączać!) i dokładnie wymieszać rękami, tak, by bułka się rozpadła i połączyła z mięsem w gładką masę. Masę doprawić imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem. Do całości wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać.
    Blachę wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć masę mięsną dokładnie ją wygładzając. Na wierzchu pasztetu ułożyć plastry boczku, tak by zakrywały całą jego powierzchnię (dzięki temu pasztet nie wyschnie z wierzchu, a tłuszcz z boczku wsiąknie w niego dodając smaczku).
    Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Po 30 minutach ściągnąć boczek i obsypać pasztet ulubioną przyprawą np. majerankiem i czerwonym pieprzem i piec jeszcze 10 minut.
    Po ostudzeniu pasztet wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje kiedy postoi 1-2 dni w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować