Marmurowe jaja (samuraja)

5 (178 ocen)

Nużą Cię już zwykłe jajka? :) Wypróbuj jajka marmurkowe – ugotowane na twardo, które swój wyjątkowy wygląd zawdzięczają czarnej herbacie i mieszance korzennych przypraw

Składniki:


  • 8 jajek
    3 torebki czarnej herbaty
    ok. 10 ziaren pieprzu
    1 laska cynamonu
    1 gwiazdka anyżu
    1 suszona papryczka chili
    łyżka ziaren kolendry
    łyżka soli
    3 łyżki sosu sojowego
    łyżka alkoholu
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Marmurowe jaja (samuraja) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo. Poczekać aż się ostudzą, następnie delikatnie potłuc skorupki, aby nie odpadły od jajek. Jajka wraz z pozostałymi składnikami włożyć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Tak przygotowane jajka w zalewie wstawić do lodówki na całą noc. Rano jajka obrać i podawać z pikantnym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować