Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

4.5 (161 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

domowy pasztet jest często w naszym na stole, wiem, jakie składniki, przyprawy dodałam i może każdy taki pasztet zjeść..........SMACZNEGO!!!

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • łopatka wieprzowa bez kości 1 kg, smalec 1/2 kostki, wątróbka drobiowa 3/4 kg, cebula 4 sztuki, bułka paryska 4 kromki, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, jajka 4 sztuki "L", majeranek 2 łyżki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 5-6 łyżek, woda 1 szklanka, liście laurowe - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. wątróbki opłukać, oczyścić z błonek, łopatkę opłukaną pokroić w kostkę, cebule obrane pokroić w kostki
  • etap 2. w garnku na smalcu zrumienić łopatkę (jeśli daję smalec to nie potrzebny jest boczek czy słonina), dodać wątróbki i mocno zrumienić, dodać cebule i podsmażać z 7 minut co jakiś czas mieszając
  • etap 3. wystudzone mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z kromkami bułki paryskiej
  • etap 4. dodać do zmielonego mięsa jajka, przyprawy, tartą bułkę, wlać wodę i wszystko ręką dokładnie wyrabiać z 5 minut
  • etap 5. forma 30x20 cm wysmarowana smalcem i posypana tartą bułką, do formy włożyć pasztet, na wierzchu ułożyć liście laurowe
  • etap 6. piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, formę wstawić do większej formy z wodą i piec około 45-55 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby wierzch za mocno się nie przypalił, pasztet zostawić w formie do wystygnięcia w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować