Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wątróbki opłukać, oczyścić z błonek, łopatkę opłukaną pokroić w kostkę, cebule obrane pokroić w kostki
2.w garnku na smalcu zrumienić łopatkę (jeśli daję smalec to nie potrzebny jest boczek czy słonina), dodać wątróbki i mocno zrumienić, dodać cebule i podsmażać z 7 minut co jakiś czas mieszając
3.wystudzone mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z kromkami bułki paryskiej
4.dodać do zmielonego mięsa jajka, przyprawy, tartą bułkę, wlać wodę i wszystko ręką dokładnie wyrabiać z 5 minut
5.forma 30x20 cm wysmarowana smalcem i posypana tartą bułką, do formy włożyć pasztet, na wierzchu ułożyć liście laurowe
6.piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, formę wstawić do większej formy z wodą i piec około 45-55 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby wierzch za mocno się nie przypalił, pasztet zostawić w formie do wystygnięcia w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc
Komentarze