Cukiniowa miseczka z ryżowym farszem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Cukiniowa miseczka wypełniona farszem z ryżu, marchewki i prawdziwków, doprawiona ziołami i zapieczona z sosem jajeczno - śmietanowym, kusi smakiem i aromatem.Powstała, gdy nie miałam pomysłu na obiad. Jest świetnym sposobem na wykorzystanie starszych cukinii, które mają już nasiona.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    100 g ryżu parboiled (z dodatkiem dzikiego)
    garść suszonych prawdziwków lub innych grzybów leśnych
    1 mała marchewka

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    kawałek dużej cukinii z nasionami (7-8 cm)

    Składniki robocze:
    1/2 łyżki oleju
    1 łyżka startego żółtego sera
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 małe jajko
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki oregano
    szczypta przyprawy uniwersalnej
    pieprz i sól do smaku
    woda do gotowania (2-3 szkl.)

    Dekoracja:
    zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cukiniowa miseczka z ryżowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukiniowa miseczka z ryżowym farszem 1. Cukinię (początkową, zaokrągloną część) wydrążyć i usunąć gniazdo nasienne, uważając, by nie przedziurawić podstawy.
    Oprószyć delikatnie solą oraz pieprzem i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut, aby zmiękła. Następnie wyjąć, by nieco przestygła i odlać powstałą wodę.
  • 2. Ryż ugotować w 1 szklance osolonej wody, ostudzić.
    Grzyby namoczyć w wodzie, a następnie ugotować i odcedzić. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • 3. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Poddusić na 1/2 łyżki oleju. Dodać pokrojone grzyby i dusić razem 2-3 minuty.
  • 4. Ryż przełożyć do miski, dodać marchewkę z grzybami, tymianek, oregano, resztę ziół prowansalskich, przyprawę uniwersalną, pieprz i sól. Wymieszać i przełożyć do cukiniowej miseczki, ubijając delikatnie łyżką.
  • 5. Jajko wbić do miski, rozmieszać widelcem. Dodać śmietanę i żółty ser, wymieszać. Sos wlać na włożony do cukinii farsz.
  • 6. Całość zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Przed podaniem udekorować zieloną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Grzyby Marchewka Prawdziwki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować