Kulebiak to potrawa, którą uwielbiam, tym razem zrobiłam go w cieście francuskim.
1 godz. 30 min
Składniki:
a) składniki podstawowe:
1 i 1/2 szklanki ryżu
3 marchewki
5-10 dag suszonych grzybów
b) składnik podstawowy dodatkowy:
płat ciasta francuskiego
c) składniki robocze:
2 jajka
masło do smażenia
tymianek
sól
pieprz
czarnuszka
cebula
d) dekoracja:
liście jarmużu
pomidory
Kulebiak z farszem grzybowo-ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować ryż, osobno ugotować marchewkę pokrojoną w plasterki z dodatkiem odrobiny masła. Grzyby namoczyć, ugotować, odcedzić, pokroić. Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na maśle, dodać grzyby, przyprawić pieprzem i ew. solą oraz tymiankiem.
2.Ryż, grzyby i marchewkę oraz 1 surowe jajko wymieszać.
3.Rozłożyć płat ciasta francuskiego na pergaminie, trochę odciąć do dekoracji. Nałożyć farsz wzdłuż płata, zawinąć, zlepić brzegi, posmarować rozmąconym jajkiem, z reszty ciasta wyciąć dekoracje, położyć na kulebiaku i również posmarować jajkiem. Całość posypać czarnuszką.
4.Ciasto razem z pergaminem przenieść na blaszkę o wym. 21x 33 cm i piec ok. 35 minut w temp.200 stopni. Po upieczeniu wyłożyć na półmisek i udekorować. Podawać na ciepło lub zimno.
Porady
Kulebiak najlepiej smakuje podany z barszczem czerwonym.
Komentarze