Kulebiak z farszem grzybowo-ryżowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kulebiak to potrawa, którą uwielbiam, tym razem zrobiłam go w cieście francuskim.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • a) składniki podstawowe:
    1 i 1/2 szklanki ryżu
    3 marchewki
    5-10 dag suszonych grzybów
    b) składnik podstawowy dodatkowy:
    płat ciasta francuskiego
    c) składniki robocze:
    2 jajka
    masło do smażenia
    tymianek
    sól
    pieprz
    czarnuszka
    cebula
    d) dekoracja:
    liście jarmużu
    pomidory
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Kulebiak

Kulebiak z farszem grzybowo-ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ryż, osobno ugotować marchewkę pokrojoną w plasterki z dodatkiem odrobiny masła. Grzyby namoczyć, ugotować, odcedzić, pokroić. Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na maśle, dodać grzyby, przyprawić pieprzem i ew. solą oraz tymiankiem.
  • 2. Ryż, grzyby i marchewkę oraz 1 surowe jajko wymieszać.
  • 3. Rozłożyć płat ciasta francuskiego na pergaminie, trochę odciąć do dekoracji. Nałożyć farsz wzdłuż płata, zawinąć, zlepić brzegi, posmarować rozmąconym jajkiem, z reszty ciasta wyciąć dekoracje, położyć na kulebiaku i również posmarować jajkiem. Całość posypać czarnuszką.
  • 4. Ciasto razem z pergaminem przenieść na blaszkę o wym. 21x 33 cm i piec ok. 35 minut w temp.200 stopni. Po upieczeniu wyłożyć na półmisek i udekorować. Podawać na ciepło lub zimno.

Porady

Kulebiak najlepiej smakuje podany z barszczem czerwonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować