Banalnie prosta, szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki. Jedna z moich ulubionych :) Najlepiej smakuje w towarzystwie drobiu.
Składniki:
1/2 średniej kapusty pekińskiej
1 mała marchewka
3-4 duże ząbki czosnku
ok. 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
3-4 łyżki majonezu
Czosnkowa surówka z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę posiekać, przełożyć do miski. Wymieszać z przyprawą uniwersalną i odstawić na 15 minut. Lekko odcisnąć z nadmiaru soku.
2.Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać majonez i wymieszać ponownie. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Komentarze