Sezonowe warzywo faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem warzyw zapiekane z serem żółtym. Rewelacyjny pomysł na smaczny obiad. Idealnie sprawdzi się również jako przystawka.
50 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
3 nieduże cukinie,
15 dag mięsa mielonego,
5 większych pieczarek,
1/2 średniej papryki czerwonej,
15 dag tartego sera żółtego,
5 łyżek pomidorów krojonych z puszki,
curry,
sól,
papryka słodka,
bazylia,
łyżka oleju.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z cukinii wydrążam środek, paprykę i pieczarki kroję w drobną kostkę.
Mięso podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw. Kiedy się zarumieni dodaję wydrążony środek z cukinii i pieczarki. Smażę na średnim ogniu często mieszając do momentu wyparowania wody.
Następnie wrzucam paprykę, smażę jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodaję pomidory, duszę razem jeszcze przez chwilę.
Na koniec dodaję 2/3 tartego sera żółtego, mieszam i trzymam na ogniu do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Cukinie układam na blaszce, dno posypuję 1/2 pozostałego sera, następnie wykładam przygotowany farsz, wierzch znowu posypuję serem żółtym.
Zapiekam w 180 stopniach około 25 minut.
Komentarze