CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI

4.5 (185 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Sezonowe warzywo faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem warzyw zapiekane z serem żółtym. Rewelacyjny pomysł na smaczny obiad. Idealnie sprawdzi się również jako przystawka.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 nieduże cukinie,
    15 dag mięsa mielonego,
    5 większych pieczarek,
    1/2 średniej papryki czerwonej,
    15 dag tartego sera żółtego,
    5 łyżek pomidorów krojonych z puszki,
    curry,
    sól,
    papryka słodka,
    bazylia,
    łyżka oleju.
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cukinii wydrążam środek, paprykę i pieczarki kroję w drobną kostkę.
    Mięso podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw. Kiedy się zarumieni dodaję wydrążony środek z cukinii i pieczarki. Smażę na średnim ogniu często mieszając do momentu wyparowania wody.
    Następnie wrzucam paprykę, smażę jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodaję pomidory, duszę razem jeszcze przez chwilę.
    Na koniec dodaję 2/3 tartego sera żółtego, mieszam i trzymam na ogniu do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
    Cukinie układam na blaszce, dno posypuję 1/2 pozostałego sera, następnie wykładam przygotowany farsz, wierzch znowu posypuję serem żółtym.
    Zapiekam w 180 stopniach około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować