Grochówka na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą (tak, aby było jej 2-3 cm ponad grochem), odstawić na noc.
2.Następnego dnia groch przełożyć razem z wodą do dużego garnka, dołożyć wędzone żeberka, gałązki selera i lubczyku, kawałek zielonej części pora, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe. Dolać 3-4 litry wody i lekko osolić. Gotować około godziny, aż groch się rozgotuje. Wyjąć żeberka, pora oraz gałązki selera i lubczyku.
3.W międzyczasie zetrzeć na tarce marchew, pietruszkę i korzeń selera. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę (cebulę można podsmażyć). Mięso obrać z kości, również pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić dowolnie, podsmażyć na patelni.
4.Do zupy przełożyć starte warzywa i cebulę, a kiedy będą prawie miękkie dodać ziemniaki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować do miękkości ziemniaków. Dołożyć mięso z żeberek i kiełbasę, doprawić solą, pieprzem mielonym, majerankiem. Zagęścić zasmażką. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Porady
Zasmażka:
Mąkę podsmażyć na oleju do zrumienienia, a gdy ostygnie połączyć z chochelką gorącej zupy. Dobrze wymieszać, by nie było grudek i wlać do zupy.
Komentarze