Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką

4.39 (175 ocen)

  • 60 min

Smaczny sposób na cukinię faszerowaną

  • 60 min

Składniki:

  • 4 młode cukinie
    1 papryka czerwona
    1 średnia cebula
    3 ząbki czosnku
    250 g mięsa mielonego wieprzowego
    2 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    4 małe świeże pomidory lub puszka całych w zalewie
    50 g sera żółtego np. Gouda
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    jarzynka, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.39 (175 ocen)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1iqgf80 1. Cukinie dokładnie myjemy i przekrawamy na pół po długości, z każdej połówki wydrążamy środek, uważając aby nie przeciąć skórki. Cukinie te układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posypujemy jarzynką.
  • 2. Wycięty środek z cukinii kroimy na drobniutką kostkę. Paprykę myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i również kroimy w niedużą kostkę. Osobno kroimy w malutką kosteczkę cebulę i czosnek.
    Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy cebulę i czosnek i rumienimy na złoto, następnie dodajemy paprykę i miąższ cukinii. Często mieszając smażymy przez około 5 minut, po czym dodajemy mięso mielone, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut. Pomidory bez skórek kroimy na niewielkie kawałki i dorzucamy do duszącego się farszu, posypujemy pieprzem i jarzynką. Na dość dużym ogniu, bez przykrycia, często mieszając dusimy, aż cały płyn z patelni odparuje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut. Po czym dodajemy starty na drobnych oczkach żółty ser i natkę pietruszki, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • image-0twkar8 3. Z połówek cukinii wylewamy powstałą wodę, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym i do każdej połówki nakładamy farsz.
  • 4. Cukinie faszerowane stawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować