Zupa ziemniaczana z kapustą, porem i majerankiem

4.5 (172 ocen)

Aromatyczna, rozgrzewająca zupa ziemniaczana wzbogacona kapustką i porem - doskonała na jesienne i zimowe dni. W moim domu nazywamy ją kartoflanką.

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
    6-7 ziemniaków
    1/4 główki małej kapusty
    1 średnia marchewka
    1 mała pietruszka
    1 mała cebula
    2-3 ząbki czosnku
    kawałek korzenia selera
    kawałek pora
    gałązka lubczyku
    gałązka naci selera
    natka pietruszki
    1 liść laurowy
    2-3 ziarna ziela angielskiego
    majeranek suszony
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny mielony
    sól
    3 l wody
    1 łyżka oleju
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kartoflanka

Zupa ziemniaczana z kapustą, porem i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i lekko osolić. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać gałązkę lubczyku, nać selera, ziele angielskie, liść laurowy, przekrojoną na pół cebulę oraz marchewkę, selera i pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach. Gotować do miękkości skrzydełek.
  • 2. Skrzydełka wyjąć z wywaru. Kapustę poszatkować, ziemniaki pokroić w średnią kostkę, a pora w półtalarki. Dodać do zupy razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotować do miękkości ziemniaków.
  • 3. Z mąki i oleju przygotować zasmażkę, połączyć z gorącą zupą. Doprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Podawać z pieczywem. Przed podaniem udekorować zielona pietruszką.

Porady

Aby uniknąć zważenia się zasmażki w zupie, należy pamiętać, by zasmażka była chłodna, a zupa gorąca. Możemy użyć dowolnej kapusty (biała, pekińska, włoska). Cebulę możemy pokroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Ziemniaki Majeranek Marchewka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować