Naleśniki z pysznym farszem jajeczno ryżowym

5 (169 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jakiś czas temu podałam przepis na ryż z cebulką i jajkiem. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać go jako farsz do naleśników. Pyszne, idealne danie na postne dni, oraz dla osób nie spożywających mięsa.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto na 4-5 sztuk:
    1 szklanka mąki
    2 jajka
    niepełna szklanka mleka
    szczypta soli
    Składniki farszu:
    0,5 torebki ryżu ugotowanego
    0,5 cebuli
    szczypiorek
    1 ząbek czosnku
    2 jajka
    1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
    sól, pieprz
    oraz:
    masło z olejem do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Krokiety Naleśniki Jajko

Naleśniki z pysznym farszem jajeczno ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki z pysznym farszem jajeczno ryżowym 1. Wykonanie farszu:
    Cebulę, czosnek, szczypiorek lub pomidor pokroić w kosteczkę. Rozgrzać masło z olejem i zeszklić cebulę, dodać szczypiorek, czosnek a po chwili ryż, chwilę podsmażyć i wlać jajka roztrzepane ze śmietaną, ogrzewać na małym ogniu tylko do ścięcia jajek, doprawić do smaku solą, pieprzem.
    Wykonanie naleśników:
    Z w/w składników na ciasto usmażyć naleśniki.
  • Naleśniki z pysznym farszem jajeczno ryżowym 2. Na każdy naleśnik nakładać po łyżce farszu, zwijać w kopertę i obsmażyć na rumiano,na rozgrzanym maśle z olejem.
    Podać z czerwonym barszczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować