Ciasto drożdżowe z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Puszyste i bardzo smaczne ciasto.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    1/4 litra mleka 2%
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    1/2 kg mąki
    3 żółtka
    2 łyżki rumu
    Kruszonka :
    2 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    3-4 łyżki roztopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe z kruszonką 1. Sposób przygotowania:
    Żółtka ucieramy z połową cukru do białość na gładką masę. Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Kilkoma łyżkami ciepłego, ale niegorącego mleka zalewamy pokruszone drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy - na gładką masę. Następnie odstawiamy na około 10-15 minut i czekamy, aż drożdże wyrosną. Do gorącego mleka wrzucamy masło i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy pozostały cukier i ponownie mieszamy. Przelewamy do miski. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy. Dodajemy utarte z cukrem żółtka. Na koniec do masy przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy do uzyskania mocno kleistej konsystencji. Na koniec wlewamy rum i jeszcze chwilę wyrabiamy. Na przygotowaną wcześniej blachę wykładamy gotową masę, którą smarujemy od góry pianą z ubitych białek. Przygotowujemy kruszonkę. Cukier mieszamy z mąką, wlewamy gorące roztopione masło i dokładnie mieszamy, posypujemy ciasto kruszonką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika. Czas pieczenia to około 50 minut w temperaturze 220°C. Jeżeli mamy piecyk z termoobiegiem to pieczemy w temperaturze 190°C przez około 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować