Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z połową cukru do białość na gładką masę. Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Kilkoma łyżkami ciepłego, ale niegorącego mleka zalewamy pokruszone drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy - na gładką masę. Następnie odstawiamy na około 10-15 minut i czekamy, aż drożdże wyrosną. Do gorącego mleka wrzucamy masło i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy pozostały cukier i ponownie mieszamy. Przelewamy do miski. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy. Dodajemy utarte z cukrem żółtka. Na koniec do masy przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy do uzyskania mocno kleistej konsystencji. Na koniec wlewamy rum i jeszcze chwilę wyrabiamy. Na przygotowaną wcześniej blachę wykładamy gotową masę, którą smarujemy od góry pianą z ubitych białek. Przygotowujemy kruszonkę. Cukier mieszamy z mąką, wlewamy gorące roztopione masło i dokładnie mieszamy, posypujemy ciasto kruszonką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika. Czas pieczenia to około 50 minut w temperaturze 220°C. Jeżeli mamy piecyk z termoobiegiem to pieczemy w temperaturze 190°C przez około 40 min.
Komentarze