KRUCHE PIEROŻKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI ok. 30 szt.

4.48 (198 ocen)

  • 3 godz.

Nie tylko na Wigilijny stół. Często goszczą u mnie w domu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
    200 g masła
    2 żółtka
    150 ml śmietany 12% lub 18 %
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    500 g pieczarek
    500 g kapusty kiszonej
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kruche pierożki z kapustą i pieczarkami ok. 30 szt. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pieczarki zetrzeć na wiórki i udusić razem z kapustą.
    2. Mąkę przesiać, dodać sól, pieprz i wymieszać.
    3. Dodać masło i posiekać.
    4. Wlać śmietanę i dodać żółtka.
    5. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 2 h.
    6. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
    7. Z ciasta wykrawać krążki o średnicy ok. 10 cm.
    8. Na każdy krążek nakładać porcję farszu i zlepić jak pieroga.
    9. Posmarować wierzch pierożków pianą z białek
    10. Piec ok. 30 cm w tem 200 – 220 stopni.

Porady

Pierożki można zrobić także na słodko np. z dżemem. wtedy zamiast soli i pieprzu dodajemy 2 łyżki cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować