Kruche pierożki z kapustą i pieczarkami ok. 30 szt. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pieczarki zetrzeć na wiórki i udusić razem z kapustą.
2. Mąkę przesiać, dodać sól, pieprz i wymieszać.
3. Dodać masło i posiekać.
4. Wlać śmietanę i dodać żółtka.
5. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 2 h.
6. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
7. Z ciasta wykrawać krążki o średnicy ok. 10 cm.
8. Na każdy krążek nakładać porcję farszu i zlepić jak pieroga.
9. Posmarować wierzch pierożków pianą z białek
10. Piec ok. 30 cm w tem 200 – 220 stopni.
Porady
Pierożki można zrobić także na słodko np. z dżemem. wtedy zamiast soli i pieprzu dodajemy 2 łyżki cukru pudru.
Komentarze