Ciasto drożdżowe z kruszonką

  • wyświetlono: 2163 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Zwykłe, klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Idealne na słodkie śniadanie lub dodatek do porannej kawy. Świetnie smakuje z konfiturą i/lub szklanką mleka. Można upiec je w prostokątnej blaszce, wówczas łatwiej będzie je kroić, zwłaszcza kiedy jest bardzo świeże :)

edytaha

Składniki

CIASTO:
50 dag mąki pszennej – u mnie typ 650
3 dag świeżych drożdży
około 1 szklanki mleka
1 jajko
8 dag cukru
0,5 łyżeczki soli
8 dag masła
16 g cukru wanilinowego
KRUSZONKA:
6 dag mąki pszennej
3 dag cukru
3 dag masła
DODATKOWO:
1 małe jajko
1 łyżka mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe z kruszonką

  • 1. Mąkę przesiać, masło stopić, mleko podgrzać.
    Drożdże pokruszyć, dodać do nich łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać z połową letniego mleka. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia.
    Do przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól i cukier wanilinowy, jajko, stopione masło i wyrośnięty zaczyn.
    Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko.
    Następnie przy pomocy robota lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto (około 10 minut).
    Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
    Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę.
    Foremkę na keks o wymiarach 27x8 cm (proponuję jednak większą) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
    Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przegnieść, przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu wierzch delikatnie posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać kruszonką.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 30-40 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczyladrożdżekruszonkadla dziecidomowe ciastosłodka klasyka

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: Klaudia0318

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Najlepsze połączenie :) Uwielbiam...

Ciasto drożdżowe z makiem,powidłami i kruszonką

Dodane przez: Paulina1507

Ciasto drożdżowe z makiem, powidłami i kruszonką

Smak i zapach który towarzyszył...

Ciasto drożdżowe z makiem pod kruszonką

Dodane przez: juchab

Ciasto drożdżowe z makiem pod kruszonką

Drożdżowa wariacja!!!

image-05vmijq

Dodane przez: monika016

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Najlepsze drożdżowe jakie kiedykolwiek...

Ciasto drożdżowe z maślana kruszonką

Dodane przez: gotowanietoproste

Ciasto drożdżowe z maślana kruszonką

To ciasto potrzebuje tylko odrobinę...

ciasto

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Ciasto drożdżowe z kruszonką warstwowe

drożdżówka przy,której nie trzeba...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE