Ciasto drożdżowe z kruszonką

4.49 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam pyszną i mega puszystą chałkę z kruszonką cynamonową na kolację czy też śniadanie. Z kubkiem ciepłego mleka i ulubioną konfiturą smakuje wybornie - polecam :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    40 g drożdży
    120 g cukru
    szczypta soli
    120 g masła
    4 jajka
    420 ml ciepłego mleka

    Kruszonka:
    1 łyżka smalcu
    2 łyżki mąki
    szczypta cynamonu
    1 łyżka cukru

    żółtko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić.W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże.Mąkę przesiać, dodać mleko z drożdżami sól oraz cukier, wymieszać. Dodać jajka a na końcu zimne masło. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od rąk ok. 5 minut.
  • 2. Garnek z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto przedzielić na dwie części. Każdą połowę podzielić na 3 wałki i zapleść w warkocz. Włożyć do wysmarowanych keksówek i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Wszystkie składniki kruszonki zagnieść palcami. Żółtkiem posmarować chałki i posypać kruszonką.
  • 4. Piec ok.25 minut w 170 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jajka Masło Mleko Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować