Polecam pyszną i mega puszystą chałkę z kruszonką cynamonową na kolację czy też śniadanie. Z kubkiem ciepłego mleka i ulubioną konfiturą smakuje wybornie - polecam :)
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg mąki
40 g drożdży
120 g cukru
szczypta soli
120 g masła
4 jajka
420 ml ciepłego mleka
Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić.W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże.Mąkę przesiać, dodać mleko z drożdżami sól oraz cukier, wymieszać. Dodać jajka a na końcu zimne masło. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od rąk ok. 5 minut.
2.Garnek z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto przedzielić na dwie części. Każdą połowę podzielić na 3 wałki i zapleść w warkocz. Włożyć do wysmarowanych keksówek i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Komentarze