Murzynek przekładany kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać dalej.
2.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, na przemian z mlekiem dodawać do masy. Na końcu dodać kakao. Całość dokładnie wymieszać ciasto powinno być gęste.
3.Przygotowane ciasto wlać do wysmarowanej formy 10x30 i piec około 60-80 min. w temperaturze 190- 200 stopni.
4.Przygotować krem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodawać po łyżce serka i ucierać, aż do uzyskania jednolitej masy.
5.Przygotować polewę. Oba rodzaje czekolady rozpuścić w misce, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą, wlać do niej 3 łyżki gorącej wody i wszytko razem wymieszać.
6.Ciasto przekroić posmarować kremem, polać polewą i udekorować wiórkami waniliowymi lub kokosowymi.
Porady
Zamiast zrobić polewę, można użyć gotowej, kupionej w sklepie.
Komentarze