Murzynek przekładany kremem

4.5 (179 ocen)

  • 20 min

Murzynek urozmaicony kremem

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1kostka masła lub 200g margaryny
    5 jaj
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 szklanki mąki pszennej
    5 łyżeczek proszku do pieczenia
    1 szklanka letniego mleka
    1 szklanka cukru
    3-4 łyżki kakao
    Krem:
    1 kostka masła
    2 serki homogenizowane naturalne 150 gr. (300 gr.w sumie)
    6 łyżek cukru pudru
    Polewa:
    3 rządki gorzkiej czekolady
    3 rządki mlecznej
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek przekładany kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać dalej.
  • 2. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, na przemian z mlekiem dodawać do masy. Na końcu dodać kakao. Całość dokładnie wymieszać ciasto powinno być gęste.
  • 3. Przygotowane ciasto wlać do wysmarowanej formy 10x30 i piec około 60-80 min. w temperaturze 190- 200 stopni.
  • 4. Przygotować krem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodawać po łyżce serka i ucierać, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • 5. Przygotować polewę. Oba rodzaje czekolady rozpuścić w misce, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą, wlać do niej 3 łyżki gorącej wody i wszytko razem wymieszać.
  • 6. Ciasto przekroić posmarować kremem, polać polewą i udekorować wiórkami waniliowymi lub kokosowymi.

Porady

Zamiast zrobić polewę, można użyć gotowej, kupionej w sklepie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować