Choinka z pierniczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Pierniczki:
1. Masło rozpuścić z miodem i cukrem, dodać kawę i przyprawę do pierników. Do jeszcze ciepłej masy miodowej dodać 10 dag mąki. Całość wystudzić. Do chłodnej masy wsypać resztę mąki , ubite widelcem jajka, sodę i śmietanę. Zagnieść ciasto i schować na całą noc do lodówki.
2. Rano ciasto wałkować na grubość 1 cm i wycinać okrągłe pierniczki, oraz gwiazdkę. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 12-15 minut. Ostudzić. Połowę pierników polukrować, a połowę oblać polewą czekoladową.
Składanie:
Stożek owinąć papierem do pieczenia, spiąć go wykałaczkami i ustawić na talerzu. Zaczynając od dołu przypinać okrągłe pierniczki do stożka za pomocą wykałaczek jak najciaśniej. Szczyt choinki ozdabiamy gwiazdką z piernika. Wolne przestrzenie między pierniczkami wypełniamy czekoladowymi bombkami, przypinamy je wykałaczkami, oraz precelkami, które przyklejamy lukrem. Niektóre pierniczki ozdabiamy dodatkowo lukrowymi płatkami śniegu.
Komentarze