Drożdżowa choinka

3.79 (33 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zdecydowanie polecam na Sylwestrową imprezę.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na dużą blachę z wyposażenia piekarnika:

    1 szklanka letniej wody
    25g drożdży świeżych
    400g mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 łyżka oliwy z oliwek

    Dodatkowo:

    30 kuleczek sera mozzarella (można użyć każdego innego pokrojonego w małe kawałki
    1 jajko
    Świeże listki bazylii
    2 szczypty słodkiej papryki
    3 łyżki tartego parmezanu
Wystaw ocenę:

3.79 (33 ocen)

Zobacz również:

Bułki Choinki Przekąski

Drożdżowa choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy wraz z łyżeczką cukru w ciepłej wodzie. Przelewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z założonym hakiem. Pozostawiamy w cieple do momentu podwojenia objętości.
    Gotowe ciasto oprószamy mąką i ponownie wyrabiamy na stolnicy. Dzielimy na min. 30 małych kawałków (ja miałam chyba 36 i jeszcze odrobinę ciasta z których za pomocą foremki wycięłam ozdoby). Każdą cząstkę rozpłaszczamy na dłoni, układamy ser i dokładnie zlepiamy nadając kulisty kształt. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkumilimetrowych odstępach (5-7mm). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut. W tym czasie resztę jajka łączymy z posiekaną bazylią oraz papryką. Smarujemy ponownie podpieczoną choinkę, posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika jeszcze na ok 10 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno z aromatycznymi sosami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować