Miodownik - choinka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

miodownik to proste ciasto składające się z miodowych placków przełożonych kremem z kaszy manny. Miodownika bardzo lubimy zwłaszcza jesienno-zimową porą. Tym razem wersja świąteczna w kształcie choinki. Wbrew pozorom jest o wiele mniej czasochłonna bo zawsze piekę ok 8 cienkich placków więc i wałkowania jest więcej. Tu jest jeden blat upieczony na dużej blaszce od piekarnika i gorący pokrojony na paski...

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    3 szkl mąki pszennej
    0,5 kostki masła
    2 duże łyżki miodu
    0,5 szkl cukru
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany

    Krem:
    3/4 szklanki manny
    2 całe jajka
    3/4 litra mleka
    1 szklanka cukru
    1 całe masło
    zapach rumowy- pół fiolki można dać cały jednak dla mnie jest zbyt intensywny i daję połowę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Miodownik - choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto w razie potrzeby dodajemy więcej śmietany. ciasto rozwałkowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce od piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 180st. na złoto. Jeszcze gorące kroimy wzdłuż krótszego boku zaczynając od paska 2, 4, 6, 8, 10cm; kolejne muszą być szersze o około 2 cm.
  • 2. Mannę wsypujemy do zimnego mleka dodajemy jajka, cukier i mieszamy na ogniu do zgęstnienia. Kiedy manna jest zimna dodajemy masło, zapach rumowy i ucieramy krem.
  • 3. Zimne placki przekładamy kremem. Wierzch ciasto polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy wedle uznania...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować