Choinka piernikowa

4.93 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W Święta nie może zabraknąć piernika w kształcie choinki.

Składniki:

  • Ciasto :
    jajka - 2 szt
    mąka - 2,5 szkl
    mleko - 1 szkl
    olej - 1/2 szkl
    cukier - 1 szkl
    kakao - 2 łyżki
    przyprawa do piernika - 1 opak
    soda - 1,5 łyżeczki
    powidła śliwkowe - 3 łyżki
    Krem :
    śmietana kremówka - 0,5 szkl
    cukier puder - 1 łyżeczka
    barwnik zielony spożywczy - kilka kropli
    Dekoracja:
    perełki srebrne, niebieskie
    lentynki
    posypka świąteczna
Wystaw ocenę:

4.93 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Choinki

Choinka piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Wybić jajka do miski, zmiksować.
    Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć.
    Do utartych jajek dodać olej i mleko, zmiksować.
    Przesiać wszystkie suche składniki , dodać do jajek, dobrze robotem wymieszać.
    Na samym końcu dodać powidła śliwkowe, zmiksować.
  • 2. Przelać ciasto do formy, w kształcie choinki, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez ok 40 minut.
    Wyjąć ciasto , ostudzić.
  • 3. Krem :
    Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i barwnikiem na sztywno.
    Posmarować wierzch i boki piernika kremem śmietanowym.
    Gotową choinkę udekorować perełkami, lantynkami i posypką świąteczną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować