Chłodnik mirabelkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mirabelki są nieco niedocenianym owocem. Rosną dziko w niemal każdym zagajniku i kuszą charakterystycznym zapachem. Ich smak kojarzy mi się z dzieciństwem i stąd pewnie mój sentyment do tych owoców. Ostatnio rozsmakował się w nich mój syn a najbardziej lubi je w formie domowego kisielu lub chłodnika

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g mirabelek (bez pestek)
    4 szklanki soku jabłkowego
    cukier do smaku
    2-3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub kisielu morelowego
    laska cynamonu

    makaron tagliatelle
    bita śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Zupa owocowa Desery

Chłodnik mirabelkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik mirabelkowy 1. Mirabelki myjemy i wyciągamy pestki dość żmudną metodą ręczną lub szybszą z użyciem drylownicy do wiśni.
  • Chłodnik mirabelkowy 2. Owoce zalewamy 3 szklankami soku, dodajemy laskę cynamonu i gotujemy z owoce będą miękkie. Dosładzamy wg gustu. W pozostałej szklance soku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną lub kisiel.
  • Chłodnik mirabelkowy 3. Wlewamy do gotujących się owoców i energicznie mieszamy, aż całość zgęstnieje. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Chłodnik serwujemy z makaronem i kleksem bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować