Dżem mirabelkowy

4.49 (183 ocen)

  • 2 godz.

Mirabelki to takie trochę zapomniane owoce. Często rosną gdzieś przy drogach, a ich owoce są rozdeptywane przez ludzi i rozjeżdżane przez samochody. Ostatnimi czasy mirabelki nie cieszą się zbyt dużą popularnością, a zupełnie nie słusznie, bo dżem jest pyszny!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mirabelek
    500-700 g cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem mirabelkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mirabelki myjemy i pozbawiamy pestek. Tak przygotowane owoce zasypujemy cukrem i gotujemy - pamiętając o częstym mieszaniu - na bardzo małym płomieniu do czasu aż się rozgotują, a dżem uzyska pożądaną konsystencję. Ilość cukru dostosowujemy do własnych upodobań smakowych. Gdy dżem zacznie gęstnieć, warto zrobić próbę tężenia na mocno schłodzonym talerzyku - gdy wylana na niego odrobina dżemu szybko zastygnie, będzie to oznaczało, że dżem był już wystarczająco długo gotowany. Gorący dżem przekładamy do czystych słoików, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować