Dżem mirabelkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kwaskowy, delikatny...rewelacyjny do bułki z masłem...

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg mirabelek
    ok. 70 dag cukru
    2 żelfixy 3:1
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem mirabelkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem mirabelkowy 1. Mirabelki są małe i dość trudno je pestkować, ale znalazłam sposób. Włożyłam je do piekarnika w *gęsiarce* na ok. 1 ha w temp. ok. 120-130 st. i kiedy zmiękły i puściły sok łatwo usunęłam pestki widelcem . Naturalnie trzeba poświęcić temu trochę uwagi, aby żadna pestka nie została w pulpie.
  • 2. Po usunięciu pestek zagotowałam śliweczki z cukrem i żelfixem i przełożyłam do czystych słoiczków.
  • 3. Pasteryzowałam na sucho czyli w piekarniku ok. 20 min. w temp. 100 st.

Porady

Mirabelki należy zbierać z daleka szos, bo takie przy drogach mogą zawierać metale ciężkie ze spalin i mogą być po prostu szkodliwe dla zdrowia. moje znalazłam na dzikich drzewkach przy lesie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować