Zupa rabarbarowa z lanymi kluseczkami w 2 odsłonach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar umyj i obierz ze skórki.
w tym czasie zagotuj też 2 litry wody potrzebnej do zupy.
2.Do garnka wrzuć rabarbar pokrojony w kosteczkę,cukier waniliowy i zwykły.
3.Duś kilka minut (około 3) aby lekko karmelizować i wydobyć soki z rabarbaru.
4.Następnie dopiero do rabarbaru dolej gorącą wodę i gotuj delikatnie z 15 minut.
5.W tym czasie jak zupa się delikatnie gotuje to przygotuj lane kluseczki.
Do miseczki wpij 2 jajka i wsyp 3 łyżki mąki,mieszaj energicznie i stopniowo dodawaj jeszcze troszkę mąki tak aby uzyskać gęste ciasto na kluseczki.
6.Tak przygotowane kluseczki wrzucaj do zupy łyżką lub taką trzepaczką jak na zdjęciu. Gotuj na małym ogniu około 5 min.
7.Jeśli koś woli zupę zagęszczoną i zabieloną to dodajemy do zupy śmietankę wymieszaną z mąką.
Na zdjęciach są dwie wersje.
Porady
Czasami do zupy rabarbarowej ścieram 1słodkie jabłko, wtedy smak zupy jest jeszcze bardziej aromatyczny.
Komentarze