zupa rabarbarowa z lanymi kluseczkami w 2 odsłonach

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Bardzo lubię tą zupę jest szybka i bardzo smaczna.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pęk rabarbaru
    2 litry wody
    około 1 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe

    100 ml Śmietany 18%
    1łyżeczka mąki


    lane kluski:
    2 jajka
    mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Zupa owocowa Desery

Zupa rabarbarowa z lanymi kluseczkami w 2 odsłonach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rabarbar 1. Rabarbar umyj i obierz ze skórki.
    w tym czasie zagotuj też 2 litry wody potrzebnej do zupy.
  • rabarbar 2. Do garnka wrzuć rabarbar pokrojony w kosteczkę,cukier waniliowy i zwykły.
  • rabarbar 3. Duś kilka minut (około 3) aby lekko karmelizować i wydobyć soki z rabarbaru.
  • rabarbar 4. Następnie dopiero do rabarbaru dolej gorącą wodę i gotuj delikatnie z 15 minut.
  • kluseczki 5. W tym czasie jak zupa się delikatnie gotuje to przygotuj lane kluseczki.
    Do miseczki wpij 2 jajka i wsyp 3 łyżki mąki,mieszaj energicznie i stopniowo dodawaj jeszcze troszkę mąki tak aby uzyskać gęste ciasto na kluseczki.
  • kluseczki 6. Tak przygotowane kluseczki wrzucaj do zupy łyżką lub taką trzepaczką jak na zdjęciu. Gotuj na małym ogniu około 5 min.
  • zupa 7. Jeśli koś woli zupę zagęszczoną i zabieloną to dodajemy do zupy śmietankę wymieszaną z mąką.
    Na zdjęciach są dwie wersje.

Porady

Czasami do zupy rabarbarowej ścieram 1słodkie jabłko, wtedy smak zupy jest jeszcze bardziej aromatyczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.95 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
zupa jarzynowa z kluseczkami

To może cię zainteresować