Bułki hamburgerowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Z tego ciasta możemy zrobić wspomniane bułki do hamburgerów oraz obwarzanki i przełożyć je prosciutto, rukolą i mozzarellą lub z warkoczy zrobić wyśmienite kanapki.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 550
    100 ml mleka
    100 ml wody
    15 g drożdży świeżych
    3 łyżki miodu
    łyżeczka soli
    50 g masła, roztopionego i przestudzonego

    DO POSMAROWANIA I POSYPANIA
    1 żółtko
    1 łyżka mleka
    sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta Hamburgery

Bułki hamburgerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto po wyrośnięciu 1. Połowę mleka i wody trochę podgrzewam, żeby było tylko ciepłe, dodaję drożdże oraz miód i tylko trochę mąki żeby zaczyn ruszył.
    Kolejnym etapem jest połączenie reszty składników czyli mąki, płynów, dodajemy sól i powoli dolewamy na koniec rozpuszczone masło.
    Wyrabiamy ręcznie lub w robocie.
    Zostawiamy do wyrośnięcia.
  • Przykładowy format bułek 2. Ciasto wałkujemy i za pomocą foremki wykrawamy okrągłe bułki, grubość 1-2 cm, lub nadajemy inne kształty, warkocze itp.
  • 3. Bułki przekładamy na papier do pieczenia na blachę, smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy sezamem.
    Wkładamy do pieca i zostawiamy do wyrośnięcia (jakieś 10-20 minut, aż się podwoi), uruchamiamy piec, 200 stopni 15-20 minut, od zimnego pieca.
    Pieczemy na złoty kolor

Porady

Do posypania możesz użyć nie tylko sezamu białego czy czarnego, ale także maku lub czarnuszki. Po upieczeniu bułki dobrze wyjąć na kratkę, aby odpoczęły, odparowały itd.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować