Bułki hamburgerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku wraz z cukrem oraz łyżką mąki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Kasię rozpuszczamy i studzimy.
2.Do mąki dodajemy żółtka, sól, roztopione masło, zaczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką).
Formujemy ciasto w kulkę, przykrywamy ściereczką na min. godzinę.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki i ponownie zostawiamy na 30-40 minut pod przykryciem.
3.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy ziarnami.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15-20 minut do zarumienienia się ciasta.
Komentarze