Bułki hamburgerowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bułki z dodatkiem lnu złocistego, do hamburgerów. Mają piękny złocisty kolor i nie są bardzo trudne w przygotowaniu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 4 średniej wielkości bułki)

    250g maki pszennej + łyżka,
    40g Kasi,
    2 żółtka,
    120 ml ciepłego mleka,
    12 g świeżych drożdży,
    szczypta soli,
    szczypta cukru,
    duża łyżka lnu złocistego lub sezamu,
    jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania bułek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Hamburgery

Bułki hamburgerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku wraz z cukrem oraz łyżką mąki.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
    Kasię rozpuszczamy i studzimy.
  • 2. Do mąki dodajemy żółtka, sól, roztopione masło, zaczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką).
    Formujemy ciasto w kulkę, przykrywamy ściereczką na min. godzinę.

    Po tym czasie, ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki i ponownie zostawiamy na 30-40 minut pod przykryciem.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

    Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy ziarnami.
    Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15-20 minut do zarumienienia się ciasta.

Porady

Zamiast ziaren lnu można użyć tradycyjnie sezamu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować