Bułki hamburgerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku umieszczamy mleko w proszku, pokruszone drożdże, cukier i sól. Dodajemy ciepłą wodą i mieszamy aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Wówczas dodajemy 3 łyżeczki mąki, mieszamy, masa nie powinna mieć grudek. Powstały zaczyn odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce aż podrośnie.
2.Jajko rozkłócamy, dodajemy do niego masło i mieszamy. Następnie dodajemy zaczyn. Całość mieszamy dodając stopniowo resztę mąki. Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Powinno być elastyczne i nie klejące się.
3.Ciasto przekładamy do miseczki, delikatnie oprószamy mąką. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż ciasto podwoi objętość.
4.Następnie ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie bułeczkę mocno zgniatamy dłonią, aby zrobiła się płaska. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut, aby podrosły.
Żółtko rozkłócamy z łyżką mleka i dokładnie smarujemy podrośnięte bułeczki. Wierzch posypujemy sezamem. Bułeczki pieczemy około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Życzę smacznego :)
Porady
1) Mąkę dodajemy stopniowo, może się okazać bowiem, że wystarczy na przykład 2 szklanki lub 2 i ¼ szklanki – wszystko zależy od wielkości jajka, jakości drożdży i mąki itp.
2) Z przepisu wychodzi 8 dużych bułek.
Komentarze