Bułki hamburgerowe

5 (149 ocen)

Domowe bułki hamburgerowe. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Bez porównania z tymi "chemicznymi" zakupionymi w sklepach

Składniki:

  • Bułki
    340 g mąki pszennej
    100 ml mleka ciepłego
    100 ml wody letniej
    2 łyżeczki cukru
    7 g drożdży suchych
    1.5 łyżki rozpuszczonego masła
    1 łyżeczka soli
    Dodatkowo
    1 jajko
    1/3 szkl sezamu
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Bułki hamburgerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0yn0nst 1. Do miski dodajemy wszystkie składniki na bułki.
  • 2. Mieszamy delikatnie łyżką
  • image-1w5205d 3. Ciasto wykładamy na strolnicę i wyrabiamy aż ciasto będzie jędrne i ładnie będzie odchodziło od ręki
  • image-05cjvbj 4. Wyrobione ciasto wkłądamy do miski. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na godzinę w ciepłe miejsce 5. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdej części formujemy kulki. ( ja osobiście zbieram ciasto jak w sakiewkę, delikatnie toczę na blacie i układam na blaszce zlepieniem do dołu). Bułki kładziemy na blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min
  • 5. Bułki delikatnie spłaszczamy dłonią, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem
  • image-13pvgja 6. Bułki pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować