Serowe bułki hamburgerowe

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo miękkie, delikatne bułeczki o cienkiej skórce. Wilgotne ciasto nie czerstwieje szybko, na drugi dzień były prawie jak świeże :) Doskonałe nie tylko do domowych hamburgerów ale też do zrobienia kanapek na słono i na słodko:)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
    1 zaokrąglona łyżka cukru
    1 zaokrąglona łyżeczka soli
    100 g mielonego białego sera
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    300 g mąki pszennej
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Hamburgery Ser

Serowe bułki hamburgerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać mielony biały ser (najlepiej z wiaderka), wodę i olej, wymieszać. Wbić jajko, wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
  • 2. Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Uformować bułeczki, układać w odstępach na dużej blaszce, rozpłaszczyć na średnicę ok. 8 cm.
    Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Wierzch posmarować lekko wodą, od razu posypać sezamem.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180C, piec ok. 19-20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować