Bardzo miękkie, delikatne bułeczki o cienkiej skórce. Wilgotne ciasto nie czerstwieje szybko, na drugi dzień były prawie jak świeże :) Doskonałe nie tylko do domowych hamburgerów ale też do zrobienia kanapek na słono i na słodko:)
1 godz. 20 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
20 g świeżych drożdży
1 zaokrąglona łyżka cukru
1 zaokrąglona łyżeczka soli
100 g mielonego białego sera
1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju
1 jajko
300 g mąki pszennej
sezam do posypania
Serowe bułki hamburgerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać mielony biały ser (najlepiej z wiaderka), wodę i olej, wymieszać. Wbić jajko, wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
2.Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Uformować bułeczki, układać w odstępach na dużej blaszce, rozpłaszczyć na średnicę ok. 8 cm.
Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
3.Wierzch posmarować lekko wodą, od razu posypać sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180C, piec ok. 19-20 min.
Komentarze