Jeśli chcemy w domu samodzielnie przygotować hamburgery, to warto również do nich samodzielnie upiec bułki. Nie jest to trudne, jedynie zajmuje nieco czasu.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
mąka tortowa – 650 g
jajka – 2 szt.
mleko w proszku – 80 g
letnia woda – 1 szk.
letnie mleko – 1/2 szk.
masło roztopione – 100 g
świeże drożdże – 16 g
cukier – 1 łyżeczka
sól – 1 łyżeczka
Bułki hamburgerowe z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem, a po chwili dodać łyżkę mąki i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciepłą wodę wlać do misy miksera, dodać przesianą mąkę i wyrośnięty rozczyn drożdżowy, roztrzepane jajka i mleko w proszku.
Wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach.
Po chwili dodać sól oraz roztopione i przestudzone masło, zwiększyć obroty miksera i wyrabiać około 15 minut, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne.
2.Miskę nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie.
3.Ciasto podzielić na 20 części, z każdej uformować bułkę. Uformowane bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Blaszkę z bułkami nakryć ściereczką i odstawić do kolejnego wyrastania. Wyrośnięte posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem.
4.Blaszkę z bułkami wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 15 - 20 minut. Upieczone wyłożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.
Komentarze