• Bezowe gniazdka z kremem kawowym

    Dodane przez: PolskaGotuje

  • Kruche, delikatne. Subtelna beza i wyrazisty krem kakaowo-kawowy. Powstałe z inspiracji książką "Rio Bar", w copiątkowym cyklu "Przy jedzeniu się (nie) czyta!". Szczegóły na końcu.

  • Składniki

    - białka jajek: 3 sztuki
    - cukier puder: 200 gramów
    - migdały: 100 gramów
    - kakao: 0.5 łyżeczki
    - mascarpone: 1 opakowanie
    - kawa: 1 łyżeczka
    - cukier puder: 2 łyżeczki

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec wsypując do nich stopniowo cukier puder i nadal ubijając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Na koniec dodaj drobno posiekane lub zmielone migdały. Nakładaj ciasto dużymi plackami na blachą wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w środkowej części piekarnika, w temperaturze 100 stopni C, przez 45 minut, aż bezy staną się suche i lekkie.

    2.

    Przygotuj krem. Mascarpone wymieszaj z kawą (płynną, czyli zaparz kawę i z tej zaparzonej odmierz jedną łyżeczkę, którą wlej do mascarpone). Dodaj kakao. Wymieszaj, spróbuj i dosłódź do smaku.

    3.

    Gotowe, wystudzone bezy przekładaj kremem kawowo-kakaowym. Składaj piętrowo, po dwie bezy, na wierzchu posmaruj kremem.

    4.

    Bezy powstały pod wpływem inspiracji książką "Rio Bar" Ivany Sajko, jej recenzję i więcej przepisów na słodkości znajdziesz na moim blogu kulinarno-literackim bookmeacookie.blogspot.com

  • Słowa kluczowe (tagi):

    lato, zima, wiosna, kawa, wegetariańskie, komunia, walentynki, jesień, cukier puder, kolacja we dwoje, dobry_przepis, smaki_lata, białka jajek
  • Polecamy:

  • 0 komentarzy

Dodane przez: PolskaGotuje

PolskaGotuje 6970

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2011-08-19T01:33:54+02:00

58 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii