REKLAMA

Gniazdka bezowe z kremem i owocami.

wyświetlono: 106 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Przepyszne gniazdka bezowe z kremem i owocami, które znikają bardzo, bardzo szybko.

opublikowany: 10.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 1 godz. 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Bezy

    4 białka - jajka rozm. L
    1 szczypta soli
    200 g cukru
    1 łyżeczka octu winnego
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - z czubkiem

    Krem

    330 ml śmietany kremówki 30 %
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego - lub parę kropli ekstraktu z wanilii

    Dodatkowo

    truskawki i borówki do dekoracji
    zmielone na piasek ciasteczka oreo
Ocena:

(średnia 5 z 7 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Gniazdka bezowe z kremem i owocami.?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzej do 85 – 90 °C, na funkcji góra – dół termoobieg.
    Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
    Do misy miksera wlej białka i wsyp szczyptę soli, zacznij ubijać, piana nie musi być sztywna, po ok. 3 minutach ubijania zacznij dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas dokładnie i długo ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru, po każdej dodanej porcji. Powinna wyjść sztywna i błyszcząca piana.
    Na koniec dodaj ocet i mąkę, ubijaj jeszcze 1 min.
    Powstałą pianę przełóż do rękawa cukierniczego, ja się dzisiaj wspomogłam tylką Wilton M1.
    Przy pomocy tylki i rękawa cukierniczego wyczarowałam gniazdka bezowe.
    Blaszkę z gniazdkami wrzuć do nagrzanego piekarnika na 85 – 90 °C i tak przez 1½, nawet do 2 w zależności od piekarnika, susz je na funkcji góra – dół z termoobiegiem.
    Wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki, następnie wyjmij swoje bezy na blat i chwilkę odczekaj, żeby przestygły, za nim przełożysz je na talerz.
    W tym czasie przygotuj krem.
    Śmietankę i serek mascarpone wrzuć na 20 min. do zamrażalnika, następnie ubij razem na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku, oraz cukier waniliowy, lub dodaj parę kropli ekstraktu z wanilii.
    Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nim przestudzone bezy.
    Nadziane gniazdka udekoruj świeżymi owocami, ja moje gniazdka obsypałam zmielonymi na piasek ciasteczkami oreo.
    Idealnie również sprawdzi się listek mięty.
    Smacznego!!!

Porady

Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, możesz śmiało formować bezy łyżką i tak samo możesz nakładać krem do środka bezy, również łyżką. Bezy możesz formować dowolnie, u mnie akurat w formie gniazdek, ale jeśli nie czujesz się na siłach możesz uformować je tak jak Karol, gwarantuje, że kształt nie ma tu nic do rzeczy, a smak pozostaje ten sam. Do środka bezy możesz również przygotować domową frużelinę, lub użyć domowej konfitury i na to dać krem, przepychota!!! Moje bezy suszyłam dziś wyjątkowo na termoobiegu, u Karola znajdziesz wskazówki jak suszyć bez termoobiegu. Cukier puder do kremu możesz dać mniej lub więcej w zależności od smaku. Bezy możesz dekorować dowolnie używając ulubionych owoców i nie tylko. Do dekoracji bez świetnie również się sprawdzi mięta.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE