Przepisy
Typ dania
Ciasta
Curry
Dania główne
Dania jednogarnkowe
Desery
Dodatki
Kluski
Napoje
Pasty
Pasztety
Pieczywo
Pierogi
Pizza
Placki
Potrawy z jajek
Przekąski
Przetwory
Przystawki
Sałatki
Sosy
Surówki
Wędliny
Zapiekanki
Zupy
Posiłki
Szybka kuchnia
Dania do pracy
Dania do szkoły
Drugie śniadanie
Kolacja
Lunch
Obiad
Podwieczorek
Przekąska
Śniadanie
Do spiżarni
Napitki
Kuchnie Świata
Afrykańska
Amerykańska
Azjatycka
Bliskowschodnia
Bułgarska
Chińska
Czeska
Egzotyczna
Europejska
Francuska
Grecka
Gruzińska
Hiszpańska
Indyjska
Japońska
Koreańska
Meksykańska
Polska
Staropolska
Śródziemnomorska
Tajska
Turecka
Węgierska
Włoska
Żydowska
Kuchnia kresowa
Ukraińska
Okazje
Andrzejki
Dzień kobiet
Dzień matki
Chrzciny
Grill
Halloween
Imieniny
Karnawał
Komunia
Piknik
Post
Spotkanie rodzinne
Sylwester
Święta
Tłusty czwartek
Urodziny
Walentynki
Wesele
Wielkanoc
Dzień dziecka
Impreza
Dietetyczne
Bez laktozy
Bezglutenowe
Dieta cukrzycowa
Dieta halal
Dieta hinduska
Koszerna
Niskokaloryczna
Niskotłuszczowa
Niskosodowa
Wegańska
Wegetariańska
Inne
Dla dzieci
Kuchnia fit
Szybkie i łatwe
Tanie
Sezonowe
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Bigos z młodą kapustą
Sałatka z młodych ziemniaków
Pesto pietruszkowe
Surówka z młodej marchwi
Syrop z pokrzywy
Ciasto wiosna
Ciasto leśny mech
Gołąbki z młodej kapusty
Kiszony topinambur
Ciasta
Biszkopt
Ciasto bez pieczenia
Ciasto drożdżowe
Ciasto ucierane
Ciasto z kremem
Ciasto z budyniem
Ciasto z galaretką
Ciasto z owocami
Serniki
Tort urodzinowy
Obiady
Dania mięsne
Dania z makaronem
Dania z ryb
Dania z ziemniaków
Dania z ryżem
Domowy fast-food
Pierogi
Naleśniki
Potrawka
Obiad fit
Kulinarne inspiracje
Newsy
Galeria przepisów
Porady
Ogłoszenia
Dodaj przepis
Dodaj przepis
press ENTER to search
Rafalcook.
Obserwujących:
1
Wiadomość
Przepisy
Książki kucharskie
(0)
Osiągnięcia
Polecone przepisy
Obserwuje
Aktywności
Przepisy
liczba przepisów: 26
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Brownie kakaowe
Rafalcook.
Po świątecznym obżarstwie i noworocznych postanowieniach zapewne macie dość kolejnych ciast. Jednak ciasto nie zawsze musi być bombą kaloryczną. Oto moja wersja jaglanego Brownie z mnóstwem gorzkiej czekolady, nutą kawy oraz przepysznym cytrynowym Custardem.
2 godz.
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Kiełbasa Frikandel
Rafalcook.
Kiełbasa Holenderska, czyli Frikandel, jednym słowem ohyda. Tak ohyda, ale wrócimy do tego. Chociaż nikt tak dokładnie nie wie, gdzie powstała kiełbas Frikandel, z pewności w którymś z krajów niderlandzkich, Holandii, Belgii lub Francji. Niewątpliwie, któraś z tych dat jest prawdziwa, niektórzy...
2 godz.
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Gulasz z kiszonej kapusty
Rafalcook.
Gulasz z kiszonej kapusty, chociaż zdaje sobie sprawę, że nazwa Gulasz to lekkie nadużycie, ale szukając odpowiedniego słowa do nazwy Holenderskiej – Zuurkoolstamppot – wszędzie natykałem się na – Gulasz -. Więc niech tak zostanie. Gulasz z kiszonej kapusty to kolejna odmiana Stamppot, które jest...
45 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Grochówka
Rafalcook.
Grochówka, grochowa, zupa z groszku czy grochu, jest znana w różnych wariatach na całym świecie. Dla wyjaśnienia groszek to młode, zielone, niedojrzałe ziarno grochu. Bezsprzecznie groch jest uprawiany od wieków, Grecy i Rzymianie uprawiali groch już między 500-400 r. p.n.e. Arystofanes w swojej starożytnej...
2 godz.
3
(1 ocen)
3
(1 ocen)
Bami Goreng
Rafalcook.
Bami Goreng to tradycyjne danie Holenderskie ❓ prawda, że brzmi dość oryginalnie, ale i do tego dojdziemy. Prawdopodobnie graniczące z pewności Bami Goreng wywodzi się z kuchni Chińskiej a dokładniej było pod dużym wpływem Chow Mein. Oczywiście to nie odpowiedź na pytanie skąd Bami Goreng w Holandii....
45 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Naleśniki holenderski
Rafalcook.
Naleśniki prawdopodobnie sięgają czasów 7 tysięcy lat przed narodzinami Chrystusem. Niegdyś była to mieszanka kilku ziaren mieszanych z wodą, by powstało ciasto, które było smażone na bardzo gorącym płaskim kamieniu. Dla wyjaśnienia, kto przywiózł je do Europy, musimy się cofnąć do XII wieku, do Chin...
30 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Stamppot
Rafalcook.
Stamppot z pewnością jest najbardziej ulubionym daniem Holendrów od setek lat, zarówno młodych jak i starszych. Dla wyjaśnienia Stamppot to danie z ziemniaków i różnych warzyw gotowanych w jednym garnku, rozgniatanych przed podaniem. Danie to było bardzo popularne wśród robotników rolnych, którzy szybko...
60 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Kasza jęczmienna z selerowymi skwarkami
Rafalcook.
Dokładne pochodzenie jęczmienia jest dyskusyjne, prawdopodobnie pochodzi z Egiptu, Etiopii, Bliskiego Wschodu lub Tybetu. Jednak historycy są pewni, że jęczmień był jednym z pierwszych uprawianych zbóż, wraz z pszenicą. Jęczmień uprawiano na Bliskim Wschodzie przed 10.000 lat pne, uprawa jęczmienia...
45 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Śledź w śmietanie
Rafalcook.
Moje śledzie, robię je od lat, od czasu kiedy pamiętam, od czasu kiedy w ogólę myślałem, że będę komuś pokazywał, swoje skromne potrawy. Siedź był już znany w Europie w XII wieku. W średniowieczu zyskał popularność tym, że w czasie postu nie jadano ani mięsa, ani nabiału, śledzia było pod dostatkiem...
45 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Risotto z maślaną brukselką i szałwią
Rafalcook.
Uważa się, że Valerius, młody uczeń, jest twórcą risotto. W 1574 r. Powierzono mu wykonanie witrażu, który miał ozdobić katedrę Duomo di Milano. Podczas pracy wielu mieszkańców miasteczka naśmiewało się z niego, że dodał szafran do pigmentu, by uzyskać bardziej błyszczący kolor, swoje dzielą. W rezultacie...
45 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Risotto z maślaną brukselką i szałwią
Rafalcook.
Uważa się, że Valerius, młody uczeń, jest twórcą risotto. W 1574 r. Powierzono mu wykonanie witrażu, który miał ozdobić katedrę Duomo di Milano. Podczas pracy wielu mieszkańców miasteczka naśmiewało się z niego, że dodał szafran do pigmentu, by uzyskać bardziej błyszczący kolor, swoje dzielą. W rezultacie...
45 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Carpaccio z buraka
Rafalcook.
Carpaccio.Nazwa pochodzi z lat 50. XX wieku. Hrabina Amalia Nani Mocenigo odwiedzała Harry’s Bar w Wenecji, by coś jak zwykle zjeść.Lekarz poradził jej, aby unikała gotowanego mięsa, dlatego poprosiła szefa kuchni Harry’ego, aby zaproponował jej coś specjalnego.Szef kuchni wymyślił danie z drobno pokrojonej,...
60 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Cebularz z czarnuszką
Rafalcook.
Cebularz lubelski, tak brzmi pełna nazwa placka z cebulą i makiem (u mnie z czarnuszką) miejscowego specjału, który został uznany za produkt regionalny i posiada „Chronione Oznaczenie Geograficzne CHOG”. W roku 1682 w Krakowie wydano „Compendium Ferculorum”, uznawana za pierwszą polską książkę kucharską,...
45 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Curry jajeczne z ryżem basmati
Rafalcook.
Adam Bennett, który spędził prawie dziesięć lat jako główny szef kuchni w Simpsonach z gwiazdką Michelin w Edgbaston, objął stanowisko szefa kuchni w Cross w Kenilworth we wrześniu 2013 roku. Wkrótce The Cross zaczął otrzymywać fantastyczne recenzje od mieszkańców Warwickshire, w ciągu zaledwie 12...
30 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Ciasto cebulowo-serowe
Rafalcook.
Ciasto serowo-cebulowe to pikantne danie, którego podstawą jest kruche ciasto wypełnione mieszanką sera, cebuli, ziół, a czasem ziemniaków. Wiele przepisów zawiera ser Lancashire, co wskazuje na pochodzenie tego ciasta z północno-zachodniej Anglii. Historycy twierdzą, że jest to odpowiedź na bogatszą...
1 godz. 30 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Włoskie paluszki czyli Grissini Torinesi
Rafalcook.
Grissini, czyli paluszki chlebowe, pochodzą z Turynu w Piemoncie i istnieją od bardzo dawna. Moja wersja jest z solą i oliwą, ale możesz je zrobić bez tego dodatku, i zjadać je z plasterkami prosciutto lub miodem, jeśli masz ochotę na słodką przekąskę. Włosi uwielbiają Grissini, znajdziesz je w każdej...
25 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
PannaCotta z masłem orzechowym
Rafalcook.
Ten słodki deser kremowy, zrobiony ze śmietany, mleka i cukru, jest jednym z najbardziej wszechstronnych deserowych potraw w kuchni. Choć jego pochodzenie nie jest całkowicie znane, wielu uważa, że ten włoski budyń pochodzi z rejonu Langhe w Piemoncie w północnych Włoszech. Inni twierdzą, że jest...
30 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Cannellini z miasta Salerno
Rafalcook.
Przepis pochodzi z książki „Silver Spoon” gdzie grupa ekspertów kulinarnych zebrała setki tradycyjnych włoskich przepisów, każdy z przepisów dostosowano do obecnych gustów i zwyczajów, zachowując jednocześnie ich pochodzenie. Ten przepis na cannellini wykorzystuje arkusze lasagne, a nie makaron cannellini,...
60 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Sycylijska Makrela słodko-kwaśna
Rafalcook.
Makrela, któż nie zna, któż nie jadł. Dziś zapraszam na słodko-kwaśną smażoną makrele. Przepis pochodzi z Włoch dokładnie z Sycylii i możliwe, że nie znajdziesz go w książkach kucharskich czy restauracjach, jest to stary rodziny przepis, który przygotowany dzień wcześniej jest fantastyczny na drugi...
30 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Naleśniki Cesarza Franciszka Józefa I, czyli Kaiserschmarrn
Rafalcook.
Kaiserschmarrn, znany również jako „bałagan cesarza” , jest puszystym i lekkim, gigantycznym naleśnikiem, który po upieczeniu jest rozdrabniany na kawałki wielkości kęsa. Nazwa składa się ze słów Kaiser „cesarz” i Schmarrn, które odnoszą się do rozdrobnionego jedzenia w Austrii. Nazwa potrawy pochodzi...
30 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Zupa z fenkuł i Szwajcarskiego Gruyère
Rafalcook.
Twardy ser wykonany z surowego mleka krowiego jest klasyfikowany według wieku i jakości. Gruyère ma orzechowy smak z nutami owoców sadu, takich jak jabłka i gruszki. Gruyère jest jednym z największych producentów serów na świecie i jednym z niewielu, który jest równie dobry na surowo i na ciepło. Obok...
60 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Schiacciata z oliwkami i suszonymi pomidorami
Rafalcook.
Schiacciata to rodzaj chleba tradycyjnie wytwarzany w regionach Toskanii i Umbrii w środkowych Włoszech. Smakuje bardzo podobnie do focaccii, ale w przeciwieństwie do focaccii wykonanej w Genui, robi się je tylko przy użyciu dłoni. Termin schiacciata dosłownie oznacza „rozbić” i odnosi się do tego,...
1 godz. 30 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Czarne spaghetti
Rafalcook.
MARZEC 29, 2020 Przepis na to wyśmienite i jakże oryginalne spaghetti jest autorstwa Luca i Antonio Abbruzzino. Ojca i syna, którzy w 2013 roku zdobyli gwiazdkę Michelin, choć to jedna z najważniejszy nagród kulinarnych, rodzina Abbruzzino, ma wiele więcej nagród w swojej kolekcji. Zapraszam na niesamowite...
45 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Budyń Firnee ze starożytnego kraju
Rafalcook.
Afganistan to starożytne państwo, istniejące ponad 50.000 tys. lat. Ze względu na swoje strategiczne położenie, był często podbijany i okupowany, przez co duża część dziedzictwa archeologicznego została zniszczona. Przez dziesiątki lat i wielu podbojów, kuchnia afgańska była pod wieloma wpływami, szczególnie...
30 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Kremowa feta, maślany por i pieczona rzodkiewka
Rafalcook.
Niedaleko Harrow Road jest grecka restauracja o nazwie Tsiakkos and Charcoal. Miejsce, które swoim wyglądem, wystrojem, siedzącym za barem właścicielem, grzebiącym w laptopie, starym rowerem opartym o ścianę przy drzwiach, może nie zachęcać do jedzenia w tym miejscu. To nie restauracja z Gwiazdką Michelin,...
30 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Kurczak pieczony w czosnku i imbirze, ryż z Peana Raya i Pak Choi
Rafalcook.
Mięso pochodzące od zwierząt z ferm przemysłowych zawiera mniej składników odżywczych niż to pochodzące od zwierząt hodowanych w lepszych warunkach mających dostęp do świeżo powietrza i przestrzeni, w której mogą się poruszać. Ogromny wpływ ma również sposób żywienia zwierząt, które w hodowlach przemysłowych...
2 godz. 10 min