Włoskie paluszki czyli Grissini Torinesi

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Grissini, czyli paluszki chlebowe, pochodzą z Turynu w Piemoncie i istnieją od bardzo dawna. Moja wersja jest z solą i oliwą, ale możesz je zrobić bez tego dodatku, i zjadać je z plasterkami prosciutto lub miodem, jeśli masz ochotę na słodką przekąskę. Włosi uwielbiają Grissini, znajdziesz je w każdej restauracji, we wszystkich sklepach z chlebem i jest na każdych uroczystościach, świętach i imprezach. Zapraszam na Włoskie paluszki Grissini Torinesi.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka letniej wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżka suchych drożdży
    20 g roztopionego masła
    3 łyżki oliwy z oliwek
    Sól
    Przygotowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Włoskie paluszki czyli grissini torinesi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i cukier wsyp do letniej wody, zamieszaj i zostaw na ok. 10 minut.
    Mąkę wymieszaj z solą i dodaj stopniowo wodę, masło i oliwę.
    Ugniataj całość, aż powstanie gładkie ciasto.
    Następnie przykryj je i zostaw na ok. 1 godzinę.
    Podsyp powierzchnię roboczą mąką i wyrabiaj przez chwilę ciasto, następnie przy pomocy wałka uformuj prostokąt, grubość ok. 1.5 cm.
    Ostrym nożem pokrój ciasto na paski i połóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
    Pomaluj paluszki oliwą wymieszaną z solą i wstaw do piekarnika na ok. 15-17 minut.
    Poczekaj, aż przestygną i zjadaj.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Sól Oliwa z oliwek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować