Cannellini z miasta Salerno

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis pochodzi z książki „Silver Spoon” gdzie grupa ekspertów kulinarnych zebrała setki tradycyjnych włoskich przepisów, każdy z przepisów dostosowano do obecnych gustów i zwyczajów, zachowując jednocześnie ich pochodzenie. Ten przepis na cannellini wykorzystuje arkusze lasagne, a nie makaron cannellini, co czyni go wyjątkowym do tego wcześniej pieczony bakłażan i papryka, sprawia, że jest to dość proste danie, ale niezwykle pyszne i pożywne. Zapraszam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki

    6 plastrów bakłażana pionowo pokrojonych, o grubości 0,5 cm
    250 g mozzarelli
    2 czerwone papryki
    10 g masła
    50 g parmezanu ub Pecorino
    200 ml passaty
    Świeża bazylia
    Oliwa z oliwek
    Sól
    Czarny pieprz
    12 płatów świeżego makaronu lasagne (jeśli wolisz, makaron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Cannellini z miasta salerno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę i plastry bakłażana skrop oliwą i wstaw pod grill do piekarnika.
    Piecz je, aż skórka będzie ładnie spieczone, następnie pozwól im chwilę przestygnąć.
    Obierz ze skórki paprykę, podziel ją i bakłażana na 12 części.
    Wlej odrobinę passaty do naczynia żaroodpornego.
    Płaty lasagne, wkładaj pojedynczo do wrzątku osolonej wody na ok. 5-7 minut.
    Następnie na każdy z płatów połóż, kawałek papryki, bakłażana, mozzarelli, listków bazylii i mocno dopraw solą i pieprzem, zwiń w tubę i połóż w naczyniu żaroodpornym.
    Kiedy zrobisz tak ze wszystkimi płatami, wlej resztę passaty, dopraw solą i pieprzem, posyp Parmezanem lub Pecorin, połóż kawałki masła.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 30 minut.
    Po wyciągnięciu pozostaw na ok. 5 minut.
    Nałóż i zjadaj.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować