Risotto z maślaną brukselką i szałwią

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Uważa się, że Valerius, młody uczeń, jest twórcą risotto. W 1574 r. Powierzono mu wykonanie witrażu, który miał ozdobić katedrę Duomo di Milano. Podczas pracy wielu mieszkańców miasteczka naśmiewało się z niego, że dodał szafran do pigmentu, by uzyskać bardziej błyszczący kolor, swoje dzielą. W rezultacie Valerius rozgniewał się i opracował plan odwetu. Podczas ślubu swojego mistrza dodał nadmierną ilość szafranu do ryżu podawanego jako danie główne. Miał nadzieję, że jego chytry plan, zrujnuje uroczystość, ale zamiast tego ryż okazał się świetny. Ryż okazał się tak dobry, że pomysł rozprzestrzenił się natychmiast po całym mieście i stał się popularnym daniem na całym świecie. Zapraszam na risotto z maślaną brukselką.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Uważa się, że Valerius, młody uczeń, jest twórcą risotto. W 1574 r. Powierzono mu wykonanie witrażu, który miał ozdobić katedrę Duomo di Milano. Podczas pracy wielu mieszkańców miasteczka naśmiewało się z niego, że dodał szafran do pigmentu, by uzyskać bardziej błyszczący kolor, swoje dzielą. W rezultacie Valerius rozgniewał się i opracował plan odwetu. Podczas ślubu swojego mistrza dodał nadmierną ilość szafranu do ryżu podawanego jako danie główne. Miał nadzieję, że jego chytry plan, zrujnuje uroczystość, ale zamiast tego ryż okazał się świetny. Ryż okazał się tak dobry, że pomysł rozprzestrzenił się natychmiast po całym mieście i stał się popularnym daniem na całym świecie. Zapraszam na risotto z maślaną brukselką.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z maślaną brukselką i szałwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselką obierz z pierwszych listów i przekrój na pół.
    Rozgrzej rondel i rozpuść ok.100 g masła, kiedy zacznie się pienić, wrzuć ok. 500 g brukselki i listki szałwii, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż przygotujesz risotto.
    Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie łyżki oliwy.
    Wrzuć cebulę i czosnek, chwilę podsmaż, dodaj ryż, wymieszaj i ponownie chwilę podsmaż.
    Wlej wino, jeśli dobre to zrób jeden, tylko jeden łyk a resztę wlej.
    Wymieszaj i gotuj, aż alkohol odparuje.
    Wlewaj bulion stopniowo i ciągle mieszając, gotuj, aż ryż będzie miękki.
    Teraz dodaj zawartość rondla, resztę brukselki, resztę masła i parmezan, delikatnie, ale dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
    Wyłącz temperaturę, przykryj przykrywką i pozostaw na ok. 10 minut.
    Nałóż i zjadaj.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować