Carpaccio z buraka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Carpaccio.Nazwa pochodzi z lat 50. XX wieku. Hrabina Amalia Nani Mocenigo odwiedzała Harry’s Bar w Wenecji, by coś jak zwykle zjeść.Lekarz poradził jej, aby unikała gotowanego mięsa, dlatego poprosiła szefa kuchni Harry’ego, aby zaproponował jej coś specjalnego.Szef kuchni wymyślił danie z drobno pokrojonej, cienkiej, surowej wołowiny z sosem w kremowym kolorze. Danie oparte było na specjalności Piemontu „Carne cruda all’Albee”. Danie to, zostało nazwane „Carpaccio” właściciel baru, Giuseppe Cipriani, był znawcą malarstwa i kolory tej potrawy przypominały mu prace weneckiego malarza Vittore Carpaccio, który był jednym z najbardziej znanych artystów w XV wiecznej Wenecji. Zapraszam na szybki i pyszne carpaccio z buraka.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4-5 wstępnie ugotowanych buraków
    Świeża bazylia
    4 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki miodu
    2 łyżki musztardy
    Sok z cytryny
    Oliwa
    Sól
    Pieprz świeżo zmielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Carpaccio z buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki w całość połóż na folię do pieczenia, skrop oliwą i dopraw dość mocno, solą i pieprzem.
    Zwiń folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30-45 minut, w zależności od wielkości buraka.
    W międzyczasie wymieszaj oliwę, miód i musztardę.
    Listki świeżej bazylii, włóż do wody z kilkoma kostkami lodu, dziś środa.
    Wyjmij buraki, pozwól im lekko przestygnąć, pokrój w talarki, skrop każdy, lekko sokiem z cytryny i dopraw jeszcze solą i pieprzem.
    Układaj na przemian talarki buraka i listki bazylii, obok dresing i zjadaj, na przykład z czosnkową grzanką.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Miód Musztarda Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować