Śledź w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moje śledzie, robię je od lat, od czasu kiedy pamiętam, od czasu kiedy w ogólę myślałem, że będę komuś pokazywał, swoje skromne potrawy. Siedź był już znany w Europie w XII wieku. W średniowieczu zyskał popularność tym, że w czasie postu nie jadano ani mięsa, ani nabiału, śledzia było pod dostatkiem i królowie i biedacy, zajadali się nim. Gall Anonim wspominał o śledziach w swoich dziełach. Władysław Jagiełło był zagorzałym fanem śledzi, w nadwornym rachunku z 1398 roku, widnieje pozycja ” sześć beczek śledzi”. Zapraszam na moje śledzie, które robię od… wieków.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g śledzi solonych
    1 kg małych ziemniaków
    1 jabłko starte
    2 papryki ramiro pokrojone w kostkę
    1 por pokrojony w talarki
    500 g jogurtu naturalne
    3 łyżki chrzanu
    250 ml śmietany
    2 żółtka
    Oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledź w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie w zależność, jak słone lubisz, mocz je w wodzie, często wymieniając wodę.
    Ziemniak w całości gotuj ok. 15 minut.
    Następnie przełóż je na blaszkę, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut.
    Warzywa wymieszaj z jogurtem i dodaj pokrojone w kawałki, jakie lubisz śledzie.


    Śmietanę w rondlu wymieszaj z żółtkami i chrzanem, gotuj na średniej temperaturze, często mieszając, aż zgęstnieje.
    Nałóż sos chrzanowy, ziemniaki i śledzie.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jogurt Papryka Por Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować