Naleśniki Cesarza Franciszka Józefa I, czyli Kaiserschmarrn

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kaiserschmarrn, znany również jako „bałagan cesarza” , jest puszystym i lekkim, gigantycznym naleśnikiem, który po upieczeniu jest rozdrabniany na kawałki wielkości kęsa. Nazwa składa się ze słów Kaiser „cesarz” i Schmarrn, które odnoszą się do rozdrobnionego jedzenia w Austrii. Nazwa potrawy pochodzi od cesarza Austrii, cesarza Franciszka Józefa I. (1830–1916), który bardzo lubił takie słodkie przysmaki. Zapraszam na naleśnik cesarski.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 białek
    5 żółtek
    2 łyżki cukru
    1 szklanka mleka
    1 szklanki mąki
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    Garść namoczonych w rumie rodzynek
    Szczypta soli
    Masło
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki cesarza franciszka józefa i, czyli kaiserschmarrn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli i łyżką cukru.
    Żółtka z jedną łyżka cukru, ekstraktem i połowa mleka, dobrze wymieszaj.
    Dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj, następnie wlej resztę mleka i wymieszaj, dodaj namoczone w rumie rodzynki.
    Stopniowo dodawaj białko i mieszaj masę.
    Rozgrzej nieprzywierającą, żaroodporną patelnię, rozpuść masło i wlej masę.
    Smaż ok. 2-3 minuty, w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
    Włóż patelnię do nagrzanego piekarnik na ok. 15-20 minut, aż góra będzie lekko spieczone.
    Następnie wyciągnij patelnię, ostrożne przy pomocy szpatułki lub noża, pokrój naleśnik na kawałki wielkości kęsa i posyp cukrem pudrem.
    Możesz podawać z dżemem, powidłami, marmoladą najlepiej śliwkową, lub zjeść tak jak ja, bez niczego.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować